مطالعه غلظت فلزات سنگین در خاک و اندام خوراکی سبزیهای برگی و ارزیابی ریسک خطر مصرف با استفاده از شاخص های احتمال خطرپذیری | ||
نشریه تغذیه گیاهان باغی | ||
مقاله 11، دوره 3، شماره 2 - شماره پیاپی 6، آذر 1399، صفحه 145-158 اصل مقاله (1.16 M) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22070/hpn.2020.5485.1098 | ||
نویسنده | ||
محسن سیلسپور* | ||
عضو هیات علمی بخش تحقیقات کشت گلخانه ای، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان تهران، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی | ||
چکیده | ||
طی یک مطالعه میدانی یکساله، غلظت فلزات سنگین در خاک و اندام خوراکی سبزیهای برگی در مزارع محدوده شهرستانهای ورامین، پاکدشت، پیشوا و قرچک اندازهگیری شد. میانگین غلظت سرب، کادمیوم و نیکل در سبزیهای برگی به ترتیب 0/2، 07/0 و 1/2 میلیگرم در کیلوگرم وزن تر بود که در مورد سرب، 10 برابر حداکثر مجاز بود و در مورد کادمیوم و نیکل کمتر از حداکثر مجاز بود. میانگین غلظت سرب، کادمیوم و نیکل در خاک مزارع به ترتیب 7/10، 46/1 و 1/18 میلیگرم در کیلوگرم بود که کمتر از حداکثر مجاز بود. برای ارزیابی ریسک خطر مصرف سبزیهای برگی از شاخص خطرپذیری به بیماریهای غیرسرطانی استفاده شد. میانگین شاخص خطرپذیری سرب، نیکل و کادمیوم در سبزیهای برگی به ترتیب 22/0، 05/0 و 03/0 بود. در بین سبزیهای برگی بیشترین خطرپذیری سرب، نیکل و کادمیوم مربوط به سبزیهای نعناع، جعفری و کاهو بود. نتایج حاصل از محاسبه فاکتور تجمع زیستی نشاندهنده آن بود که گشنیز در بین سبزیهای برگی، بیشترین فاکتور تجمع زیستی سرب و نیکل را داشت ولی سبزیهای برگی از نظر تجمع کادمیوم تفاوت معنیداری با هم نداشتند. | ||
کلیدواژهها | ||
سرب؛ کادمیوم؛ نیکل؛ تجمع زیستی | ||
مراجع | ||
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 626 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 475 |