اثر تغذیه برگی آهن بر میزان کلروفیل و فعالیت برخی آنزیمهای آنتیاکسیدانی میوه توتفرنگی رقم کاماروسا | ||
نشریه تغذیه گیاهان باغی | ||
مقاله 1، دوره 3، شماره 2 - شماره پیاپی 6، آذر 1399، صفحه 1-16 اصل مقاله (1.13 M) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22070/hpn.2020.5536.1099 | ||
نویسندگان | ||
سعید رضائی* 1؛ محمد اسماعیل امیری2؛ عباس بهاری3؛ فرهنگ رضوی4؛ مرتضی سلیمانی اقدم5 | ||
1دانشگاه زنجان، دانشکده کشاورزی، گروه علوم باغبانی زنجان. ایران | ||
2دانشگاه زنجان، دانشکده کشاورزی، گروه علوم باغبانی | ||
3استادیار پژوهشکده فناوریهای نوین زیستی، دانشگاه زنجان، ایران | ||
4دانشگاه زنجان. دانشکده کشاورزی، گروه علوم باغبانی | ||
5گروه علوم باغبانی دانشگاه ابین المللی امام خمینی قزوین، قزوین | ||
چکیده | ||
آهن از عناصر ضروری ریز مغذی در گیاهان به شمار میرود که نقش مهمی در رشد و نمو میوه توتفرنگی دارد. هـدف از این پژوهش، تغذیه برگی آهن، تعیین غلظت بهینه و بررسی تاثیر آن بر برخی خصوصیات میوه توتفرنگی رقم کاماروسا بود. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در یک گلخانـه هیدروپونیک در شهر زنجان اجرا شد. بدین منظور، ابتدا در یک آزمایش مقدماتی تاثیر محلولپاشی غلظتهای مختلف آهن (صفر- 200-400-600-800-1000-1200-1400-1600-1800 و 2000 میکرومول بر لیتر) طی چهار نوبت زمانی (سه، شش، نه و 12 روز بعد از محلولپاشی) در میوه تـوتفرنگـی مورد بررسی قرار گرفتند. سپس غلظت 1400 میکرومول بر لیتر به عنوان غلظت بهینه انتخاب گردید. نتایج نشان داد اثر محلولپاشی غلظت 1400 میکرومول بر لیتر آهن بر کلروفیل a، کلروفیلb ، فعالیت آنزیمهای کاتالاز (CAT)، پراکسیداز (POD)، آسکوربات پراکسیداز (AXP)، محتوای مالوندیآلدئید (MDA) و پراکسید هیدروژن (H2O2) معنیدار بود در حالی که بر فعالیت آنزیم سوپراکسید دیسموتاز (SOD)، پروتئین محلول کل و pH آب میوه تاثیر معنیداری نداشت. افزون بر این، کاربرد آهن منجر به افزایش 21/8 درصدی کلروفیل a، 67/7 درصدی کلروفیلb ، 36/13 درصدی CAT، 54/24 درصدی POD، 04/18 درصدی AXP و کاهش 2/11 درصدی MDA و 54/8 درصدی H2O2 در میوههای محلولپاشی شده در مقایسه با میوههای شاهد شد. همچنین، غلظت انتخابی آهن موجب تسریع رسیدگی میوه به مدت سه تا چهار روز گردید. دلایل اصلی تاثیر محلولپاشی آهن را میتوان به افزایش آهن درونی گیاه و کارآیی بهتر کلروفیلهای a وb مرتبط دانست. به طور کلی، جهت تولید گلخانهای میوه توتفرنگی رقم کاماروسا و کشت آن در محیط بدون خاک، با توجه به نتایج این تحقیق میتوان غلظت 1400 میکرومول بر لیتر آهن با روش محلولپاشی را پیشنهاد نمود. | ||
کلیدواژهها | ||
محلولپاشی؛ گلخانه؛ فتوسنتز؛ رسیدگی؛ کاماروسا | ||
مراجع | ||
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 770 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 740 |