بررسی ارتباط میان حساسیت چشایی نسبت به مزه شیرین و شاخص توده بدنی | ||
دانشور پزشکی | ||
مقاله 9، دوره 16، شماره 3 - شماره پیاپی 82، شهریور 1388، صفحه 57-62 اصل مقاله (207.49 K) | ||
نویسندگان | ||
دکتر نادر نوابی* ؛ فائزه حمزه | ||
چکیده | ||
سابقه: چاقی از مهمترین عوامل مرگ و میر در دنیا محسوب میشود و جمعیت افراد چاق رو به افزایش است. حس چشایی از عوامل تععین کننده نوع تغذیه در افراد است. از بررسی مقالات چنین به نظر میرسد که وزن بدن با حساسیت فرد به مزه شیرین در ارتباط است. هدف: با توجه به بالا بودن میزان چاقی در جامعه ما و تأثیر مصرف شیرینیجات در افزایش وزن، بررسی رابطه شاخص توده بدنی و حساسیت نسبت به مزه شیرین در جامعه ایرانی ضروری به نظر رسید، زیرا علیرغم وجود فرهنگ و رژیم غذایی خاص، تا به حال چنین تحقیقی در ایران انجام نشدهاست. روش بررسی: این مطالعه به روش موردی- شاهد انجام شد. جهت تعیین حساسیت چشایی افراد مورد مطالعه نسبت به مزه شیرین از روش Whole Mouth Taste (آزمون کل حفره دهان) در تعیین آستانه چشایی آنان استفاده گردید و برای سنجش وزن آنان، شاخص توده بدنی مورد استفاده قرار گرفت. نمونهگیری به صورت تصادفی ساده از میان افرادی که به یک کلینیک درمان چاقی در تهران مراجعه میکردند انجام گردید و دادههای مربوط به 61 نغر در پایان مورد آنالیز آماری قرار گرفت. افراد از نظر قدرت درک مزه شیرین به سه گروه و از نظر شاخص وزنی به دو گروه نرمال و چاق تقسیم شدند. در افرادی که حساسیت چشایی متفاوت نسبت به مزه شیرینی داشتند، شاخص توده بدنی آنها مقایسه شد. در پایان دادهها با استفاده از آزمون آنالیز واریانس ANOVA مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. یافتهها: کاهش حساسیت نسبت به مزه شیرین و درک دیرتر آن در اثر افزایش وزن در زنان مورد مطالعه مشاهده گردید، اما این تغییر معنادار نبود (05/0 < p ). در مردان مورد مطالعه هیچگونه رابطهای میان حساسیت نسبت به مزه شیرین و شاخص وزن مشاهده نگردید. نتیجهگیری: علیرغم عدم وجود رابطه معنادار میان افزایش وزن و حساسیت نسبت به مزه شیرین در تحقیق حاضر، از آنجا که درمان چاقی بهعنوان یک معضل برای سلامتی بشر غالباًً با موفقیت کمی همراه است هنوز جای تحقیقات بیشتر در زمینه بررسی این ارتباط و در صورت امکان، استفاده از حس چشایی برای درمان چاقی وجود دارد. | ||
کلیدواژهها | ||
شاخص وزن و قد؛ چشایی؛ مزه شیرین | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 431 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 324 |